Arduino Klas les 1

Waarschijnlijk heb je al eens gehoord over Arduino, met Arduino is het mogelijk apparaten en objecten zelf te creëren die reageren op hun omgeving door middel van digitale en analoge inputsignalen. Op basis van deze input kan een Arduinoschakeling een actie genereren door het afgeven van digitale en analoge outputsignalen.

Input kan bijvoorbeeld worden gegenereerd door schakelaars, lichtsensoren, bewegingsmeters, afstandsmeters, temperatuursensoren, of op basis van commando’s afkomstig van internet of een ander apparaat. Met de outputsignalen kunnen bijvoorbeeld  lampjes, pompjes, motoren of b.v. een beeldschermen aansturen, maar ook input genereren voor een andere Arduinomodule.

Zo kun je een complete regelunit voor je huis of zelfs een robot bouwen.

Het begrip Arduino staat voor een  opensource-platform welke draait om het Arduino processorbord in combinatie met een groot scala aan extra uitbreidings mogelijkheden. Arduino processor borden zijn er in diverse uitvoeringen, afhankelijk van de toepassing maar het basis principe is gelijk, wij bekijken de Arduino Uno.

Het Arduino platform is bedoeld voor professionals, hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve elektronische projecten.

ProtoShield

Naast de processor-borden bestaan ook zogenaamde “shields”. Deze integreren verschillende sensoren en modules in één printplaat. Deze kan dan gemakkelijk op de Arduino aangesloten worden door hem te plaatsen op de input-/outputpinnen van de Arduino.

Vele van deze shields worden verkocht als kit en dienen dus zelf nog gesoldeerd te worden.  Naast deze kits kan ook een ProtoShield gekocht worden die dienst doet als breadbord om op te experimenteren.

 

 

Maar er wordt ook veel gebruikt gemaakt van standaard breadboards.