Reparatie HTR5000/01 Philips receiver

We gaan vandaag de HTR5000/01 bekijken, een AV-receiver van PHILIPS. De klacht: Het standby ledje gaat branden, maar bij het inschakelen gaat het Ledje uit en er gebeurt verder niets.

Het lijkt erop dat de voeding niet genoeg vermogen kan opbouwen om het apparaat uit de standby modus te krijgen. Wanneer we de powerbutton bedienen wordt bij een geschakelde voeding, zoals die tegenwoordig in praktisch alle elektronische toestellen te vinden zijn, de sub-voeding in werking gebracht om alle onderdelen van het toestel van de juiste spanningen te voorzien.

Let op! Verwijder altijd eerst het netsnoer en wees er zeker van dat er geen spanning meer op het toestel staat.

We schroeven de bovenkap eenvoudig van het toestel en gaan op zoek naar de voeding, deze zit bij dit toestel rechts vooraan. Bij een eerste blik zien we meteen dat een van de condensatoren een bolle bovenkant heeft, dit duidt op een “lekkende” condensator en zal waarschijnlijk de boosdoender zijn. Deze condensatoren zorgen voor een mooie gelijkmatige voedingsspanning die het toestel nodig heeft om te functioneren, bij een “lekkende” condensator zal de voedingsspanning op dit punt dalen en kan geen vermogen meer leveren aan het betreffende circuit.

 

Voeding (PSU) van de HTR5000:

In dit toestel is dat condensator (Elko) C985, een elektrolytische condensator van 1000uF/16Volt. We demonteren de voeding die vast zit met 4 schroeven en 2 plastic staandertjes in het midden. We desolderen de condensator en plaatsen een nieuwe.

Kijk goed op de voeding of er nog meer afwijkende condensatoren zitten. 

Nu kunnen we de voeding terugplaatsen en het toestel testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *