Reparatie PHILIPS LCD Televisie 42PFL5405H/12

We gaan de 42PFL5405H herstellen, een LCD televisietoestel van PHILIPS, de klacht is dat het toestel niet aangaat. Wanneer we het toestel aansluiten aan het lichtnet gaat na enige seconden het standby ledje 3 x knipperen.

Op alle PHILIPS Televisie toestellen zit een beveiligingscircuit (protectie), wanneer er een probleem gemeten wordt in het toestel schakelt het toestel uit en geeft een foutmelding d.m.v een knipperende Led.

De processor detecteert welk circuit niet goed werkt en geeft doormiddel van de knipperende Led aan welk circuit dit is. Let wel! Dit is een indicatie, uit ervaring weten we dat deze melding niet altijd juist is. In de service-manual zijn de diverse protectie codes (Prot) op te zoeken, wanneer de Led 3 x knippert geeft dit aan dat er een spanning vanaf de voeding ontbreekt.

We gaan daarom als eerste in de voeding (PSU -Power Supply Unit) zoeken naar een defect. 

We gaan nu eerst het toestel vanaf de achterzijde openschroeven, deze zit bevestigd met de zogenaamde torx 10 schroeven. Gebruik hiervoor een torx 10 schroevendraaier anders gaan de schroeven mogelijk defekt en krijg je de kap er niet meer netjes af.

Let op! Verwijder altijd eerst het netsnoer en wees er zeker van dat er geen spanning meer op het toestel staat

Wanneer we de kap hebben verwijderd zien we een 3-tal printen, onze focus gaat meteen naar de PSU:

Eerst kijken we of er opvallende plekken zijn, bijvoorbeeld verbrande of verkleurde onderdelen. Dat is vaak al een indicatie dat daar iets niet goed funktioneert. In dit geval is er geen zichtbare schade dus zullen we moeten gaan meten.

Daar we een foutmelding krijgen weten we al dat een gedeelte van de PSU goed werkt, de standby voeding moet namelijk aktief zijn anders kan de processor geen protectie-melding (3x led) genereren. We weten daardoor dat de 220Volt binnenkomt, de zekering heel is en de standby voeding werkt, dit gedeelte van het foutzoeken slaan we dus gewoon over.

Wanneer het toestel helemaal niets zou doen, gaan we eerst meten of er 220Volt binnenkomt en de zekering heel is.

Verdacht in een PSU zijn altijd componenten die grote stromen moeten verwerken en gekoeld zijn d.m.v. een koelblok. Deze hebben nogal wat te verduren en zijn daardoor het eerste defect, meestal zijn dat diodes, transistoren, Fet’ s en smps ic’ s.

We nemen nu een multimeter en beginnen met meten, daar we een spanning missen is het waarschijnlijk dat er een uitgang van een sub-voeding niet werkt. Daarom gaan we eerst de gelijkricht diodes meten, een gelijkricht-diode moet altijd een waarde aangeven waneer de multimeter op de diode stand staat. Wanneer deze o.oo aangeeft is de diode defekt (kortgesloten) en moet worden vervangen.

 

D210

We meten diode D210 deze zit rechts bovenaan (groene Pijl) op de voeding, je meet hoogstwaarschijnlijk o,oo op de diode stand van je multimeter of 0Ω in de stand voor weerstanden. Deze moeten we dus vervangen er zit sluiting in, deze is te vervangen door een diode type RGP30M .

Plaats de voeding terug en test het toestel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *