Zelf een Elektronische muggenverjager Bouwen, Deel 1

Welkom op deze Blog, om snel thuis te geraken in de elektronica wereld is het van belang al experimenterend de diverse elektronica onderdelen (door technici componenten genoemd) te leren kennen.

We gaan hier daarom niet alleen een leerzaam maar ook zeer bruikbaar project bouwen, een heuse werkende elektronische muggenverjager. 

Wanneer je graag verschillende aspecten van het omgaan met elektronica wilt leren kennen, nodig ik jouw uit om mee te bouwen aan dit project. We gaan stap voor stap bekijken hoe we van een elektronisch schema een werkende schakeling kunnen maken.

Er zijn allerlei (giftige)middeltjes  verkrijgbaar om muggen te verjagen die geen van allen echt goed zijn voor je gezondheid, daarom zijn er elektronische muggenverjagers die net zo goed werken maar veel veiliger en diervriendelijker zijn. De werking van deze muggenverjagers is eenvoudig en kunnen we nabouwen met een Timer IC (NE555) en wat extra eenvoudig verkrijgbare componenten.

Voor het bouwen van deze schakeling hebben we slechts 8 onderdelen nodig.

Laten we het principe eerst eens bekijken

Het principe welke we hier gaan gebruiken is het zogenaamde “ultrasound”. Met onze schakeling gaan we een geluid produceren hoger als 20 kHz wat we ultrasound noemen. Voor mensen is alleen geluid tussen 20Hz en 20kHz hoorbaar, maar er zijn verschillende insekten en dieren (b.v. muggen) die een ultrasound wel kunnen horen. Mannetjes muggen produceren een ultrasound tussen 20khz en 40kHz die wordt ontvangen door vrouwelijke muggen. Na het voortplanten proberen vrouwtjes muggen de mannetjes te vermijden en zullen daarom uit het ultrasound weggaan. Daar alleen vrouwtjes muggen steken kunnen we deze kennis gebruiken om een schakeling te maken die een ultrasound maakt en zo de vrouwtjes verjaagd.

Daarom gaan we hier een schakeling bouwen die een geluid produceert van ongeveer 40kHz om zo de vrouwtjes te verjagen.

Benodigde onderdelen:

  • NE555 timer IC
  • Weerstanden 1K Ω (een kilo ohm)
  • Weerstand 1,3K Ω (een komma drie kilo ohm)
  • Variabele weerstand (Potentiometer, ook wel potmeter genoemd) 10KΩ
  • Condensator o,o1uF  (nul komma nul een micro farad)
  • Een buzzer (Piezo)
  • Batterij 9Volt
  • een stukje experimenteerprint of een breadboard

Hieronder zie je het elektronisch schema van onze muggenverjager, hierop kun je zien hoe de diverse componenten met elkaar verbonden zijn:

2 thoughts on “Zelf een Elektronische muggenverjager Bouwen, Deel 1”

    1. Beste Tonny, een Ne556 kan ook gebruikt worden dat zijn 2 timers 555 in een behuizing verwerkt. De frequentie moet hoger zijn dan 20.000 Hz, 700Hz is erg laag en is voor ons ook gewoon hoorbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *