Robotics

Robotics is de techniek die zich bezighoud met de mechanische, electronische en software toepassingen van robots. In de robotics kunnen we onderscheid maken in industrieele en huiselijke toepassingen. Vanuit de industrie kennen we al enige tijd de robotarmen die in het productieproces gebruikt worden, in het huishouden is dit begonnen met b.v. de robot-stofzuiger maar zijn we nu toe aan de nieuwe generatie robots die veelal naar de vorm van een mens wordt uitgevoerd.

“Het woord robot is afgeleid van het Tsjechische woord robota, dat ‘werk’ of ‘verplichte arbeid’ betekent.”

Robots zullen binnen aanzienlijke tijd niet meer zijn weg te denken uit het dagelijks leven. Waar de meeste mensen bij robots denken aan de computergestuurde zwenkarmen uit de industrie verplaatst de technologie zich nu snel richting de consument. In de humanoid robots zien we alle moderne technieken die gebruikt worden in het dagelijkse leven zoals huishoud-apparatuur, computers en smart-toestellen bij elkaar komen. Overal ter wereld worden grote sprongen gemaakt in de bruikbaarheid van deze nieuwe “hulpjes” in het dagelijks leven. Het is een kwestie van tijd voordat robots betaalbaar worden en net als onze smart-apparatuur niet meer weg zijn te denken uit ons dagelijks leven. De mogelijkheden en toepassingen zijn onbegrensd en zullen elkaar snel opvolgen.

Robot-onderdelen kunnen we onderverdelen:

– Voeding (accu) – Servo’s (mechanisch)

– Opnemers (camera’ s, microfoons en b.v. proximity sensoren )

– Stuur electronica (Servo-sturing, buffers) – Computer/software

– Netwerk verbindingen (Wifi, blue-tooth)

– Body-onderdelen (grijphanden, beenkappen ect.)

Een robot blijft een “apparaat” zodat herstellen en onderhoud noodzakelijk blijft. Waar de industrieele robot slechts een taak hoeft uit te voeren, zal de huiselijke robot interactief worden “opgevoed” en toegepast.

Voor de huiselijke robot kennen we verschillende namen: – humanoid robot – android Een android kunnen we zien als een kopie van een mens, in principe kunnen we voor ieder menselijk orgaan een mechanische of electronische toepassing bedenken. – Ledematen – servo’s en/of pneumatische delen – Bloedsomloop – voeding en bedrading – Hersenen – computer/software – Ogen – camera’s – Oren – Microfoons – Mond – luidsprekers – Neus – geurdetectoren – Zenuwen – druk en temperatuur sensoren

Overal ter wereld wordt hiernaar onderzoek gedaan, door de technieken te perfectioneren begint de android steeds meer menselijke trekjes te krijgen. Het creeren van een android is te zien als het opvoeden van een kind, het begint met een aantal onderdelen zonder enige samenhang, door het verbeteren (opvoeden) van de coordinatie (mechaniek) en interactieve (software) mogelijkheden onstaat er een volwassen android.

“Wat voor velen onmogelijk leek heeft de techniek theoretisch de science fiction al bijna ingehaald…”