Personal Robot

De gedachte dat unieke eigenschappen van een mens zoals persoonsherkenning door visueel, geluid en geur af te tasten niet zijn te reproduceren kunnen we laten varen. Door camera’s met gezichtsherkenning, audio-synthese(spraak herkenning) en geur-analyse is een elektronisch apparaat ook in staat unieke personen te herkennen en hierop te reageren.

Zelfs het herkennen van emotie zal voor een robot mogelijk worden, door het combineren van gemeten data is een gemoedstoestand te “berekenen”. Door analyse van een gezichtsuitdrukking, fysieke houding, stem geluid en manier van communiceren (camera, microfoon, opgeslagen communicatiehistorie) is een gemoedstoestand door een computer te herkennen. De reactie hierop van de robot is op dit moment afhankelijk van de programmatuur, maar zal in de toekomst mogelijk vanuit de computer ook zelf gegenereerd kunnen worden?

Fronsen, vochtige ogen, hangende mondhoeken/schouders en een laag stemgeluid zijn goede herkenningspunten voor de analyse van iemand die verdrietig is. Grote ogen, lachen, hoger stemgeluid en veel praten is een analyse voor iemand die vrolijk is. Een robot computer die zichzelf herprogrammeerd is zeker geen fictie, vooralsnog zal de bekende Basic (programeertaal) regel: IF_conditie THEN BEGIN, de android in de hand houden…Wanneer de robot zelf de “conditie” kan/mag invullen is een kwestie van tijd.

Des te meer zal de beveiliging van netwerken en toegang van software een belangrijke rol spelen. Veelal wordt gebruik gemaakt van Wi-fi en Blue-tooth verbindingen om androids te programmeren. De werking van een robot is in principe eenvoudig weer te geven en vergelijkbaar met een mens.

Doormiddel van sensoren (camera’s, microfoons, druksensoren ect.) haalt de robot data binnen welke wordt verstuurd naar een computer (vergelijkbaar met onze hersenen). De verwerkte gegevens worden in de computer (CPU) verwerkt (“berekend”) en omgezet naar een gewenste (geprogrammeerde) actie. De benodigde componenten voor deze actie worden door de computer aangestuurd. Door constant blijven monitoren van de sensoren en bijsturen van de actie ontstaat het gevraagde resultaat.

 

 

Onderscheid:

– Functionele robots – Huishoud robots – Humanoid robots

-Bij functionele robots denken we aan robot armen die in principe steeds een zelfde taak uitvoeren. Deze kenmerken zich door een mechanisch gedeelte met sensoren aangestuurd door een externe computer. We kennen deze vooral uit de industrie.

– Bij Huishoud robots denken we aan b.v. een robot-stofzuiger, deze zijn in principe ook gemaakt om steeds een zelfde taak uit te voeren. Ze hebben een “on-board” computer met een beperkt aantal functies. Opdrachten worden uitgevoerd door het bedienen van b.v. een afstandsbediening.

– Bij humanoid robots denken we aan multi-functionele robots die menselijke trekjes hebben en verscheidene taken kunnen uitvoeren. Opdrachten kunnen worden uitgevoerd door gesproken opdrachten, ze zijn voorzien van een “on-board” computer en extern te (her)programmeren door een Wi-fi of blue-tooth verbinding.