1.3 Bedrukte print

Om een “bedrukte-print” te maken zullen we een print moeten gaan etsen. Om een print te etsen hebben we een printplaat nodig die geheel van een koperen laag is voorzien, dit kan enkelzijdig en dubbelzijdig.

Op deze print gaan we het print-sporenplan (lay-out) op de koperenlaag aanbrengen. Door de print in een etsmiddel te plaatsen zal de koperlaag die niet afgedekt is door het sporenplan, opgelost worden in het etsmiddel en blijven de koperen sporen die de verbindingen tussen de componenten moeten verzorgen over. Voor het etsen van printen zijn er twee mogelijkheden:

– Etsen zonder fototechniek

– Etsen met fototechniek

Beide manieren hebben hun eigen voor en -nadelen, het etsen zonder fototechniek is de snelste en goedkoopste manier als u sporadisch printen wilt maken.

Note! Let op bij de keuze van het printmateriaal op de volgende punten :

– Koperdikte

– Dikte van het basismateriaal

De koperdikte is belangrijk omdat je in je printplaat ontwerp banen heb getekend met een bepaalde breedte. Zoals je weet is de breedte (dus ook de dikte) bepalend voor de stroom die er maximaal doorheen kan. De dikte van het basismateriaal kan bepalend zijn voor de toepassing van de printplaat.. Meestal ligt dit rond de 1.5mm, maar het kan ook voorkomen dat de printplaat 0.5mm of zelfs 3mm dik kan zijn.