Retina display

De door Apple geintroduceerde (merk)naam Retina wordt gebruikt voor lcd-schermen die een pixeldichtheid hebben die hoog genoeg is, zodat het menselijk oog op een bepaalde kijkafstand geen onderscheid meer kan maken tussen losse pixels.

Deze verschilt per scherm omdat je verder van een Macbook af zit dan van een telefoon. Volgens Apple moet men bij een Retina-display op een iPhone bij een afstand van 30cm (12 inch) de pixels niet meer kunnen onderscheiden.
Andere fabrikanten gebruiken de term Retina display niet daar het een marketingterm is, bedacht door Apple.

Er zijn daardoor geen harde voorwaarden waar een scherm aan moet voldoen wil het een retina display heten. De naam ‘Retina’ komt van de medische term Retina, het netvlies. – Apple heeft bepaald dat een scherm voldoet aan hun retina-standaard, wanneer de pixeldichtheid (ppi) zo hoog is, dat je met het blote oog de pixels niet meer kunt onderscheiden. Daarom is er geen harde regel voor de minimale pixeldichtheid. Dit verschilt per apparaat, omdat je sommige apparaten dichter bij houdt dan andere. Bijvoorbeeld: – De iPhone: 325.97 PPI – De iPad: 263.92 PPI – De MacBook Pro met Retina-scherm: 226.98 PPI – De iMac met Retina 5K-display: 217.57 PPI

Retina-schermen, resolutie en pixeldichtheid: hoe zit het? Het aantal pixels van het scherm bepaalt ook de resolutie, een woord wat je misschien ook wel eens hoort. (Daarom noemde Steve Jobs de techniek ook “resolutionary” tijdens de introductie.) Als we het bijvoorbeeld hebben over een resolutie van 1280 x 1024, bedoelen we een scherm van 1280 pixels naast elkaar en 1024 pixels boven elkaar. (In totaal dus 1.310.720 pixels.) Wanneer je dezelfde resolutie toepast op twee schermen van verschillende grootte, zul je zien dat het kleinere scherm een scherper beeld geeft. Dit komt omdat je een zelfde object (of dit nu een foto is, of een simpele letter) kunt tekenen met meer pixels. Hoe meer pixels je kunt gebruiken, hoe meer details je toe kunt voegen en hoe scherper het dus wordt. Stel je maar eens voor dat je een ruitjespapier hebt. Ik vertel je dat je een tekening moet maken door de ruitjes in te kleuren. Elk ruitje mag één kleur. Wanneer ik je 20 ruitjes laat gebruiken, kun je veel minder detail toepassen dan wanneer je 2000 ruitjes mag gebruiken. De pixels werken niet veel anders dan de ruitjes op dit ruitjespapier. De resolutie 1280 x 1024 op een 13“ scherm bijvoorbeeld, is scherper dan die zelfde resolutie op een 17” scherm. Dit komt omdat het aantal pixels per oppervlakte (uitgedrukt in het aantal pixels per inch, meestal afkorting naar ppi) in dit geval hoger is. Wanneer je 1.130.720 (1280×1024) puntjes moet verdelen over een scherm met een 13 inch (± 33cm) diagonaal, zul je ze dichter op elkaar zetten dan wanneer je hetzelfde aantal puntjes verdeeld over een scherm van 17 inch (± 43cm) diagonaal.

Retina display logo: